Balmain Residence

Winner of the 2013 Master Builders Association ‘Excellence in Housing’ Awards for Design & Construct

This design and construct project was for a substantial alteration and addition to a single level cottage in a dead end street. The steep slope of the block and limited access made it a challenge both in terms of design (making the spaces interconnect and become usable) and from a construction point of view due to the large scope and required excavation to the rear.

Stringent Council restrictions impacting on heritage issues, floor space ratio, side setbacks & tree preservation created challenges from a design perspective to satisfactorily cater for a large family home on the relatively small block. Heritage restrictions meant the envelope of the cottage at the front had to be retained but in order to improve habitability; it was completely stripped out and reconfigured to suit the modern living layout.

The finishes consist of a rich warm palette of teak cladding, American oak engineered flooring and joinery, terrazzo floor and wall tiles, and off form concrete joinery that creates a calming and serene flow throughout whilst also being robust enough for a growing family.

Architectural Design – Buildability Constructions / Miwa Design

Landscape Design – Redgum Designs

Photography – Robert Walsh Photography